Leg me link
Image default
Gezondheid

Beste soorten fysiotherapie voor artritis

Het beste type fysiotherapie voor jou hangt af van je zorgen en behandelingsdoelen. Je kunt op zoek gaan naar een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in artritis of een specifiek lichaamsdeel, zoals de handen of voeten.

Een fysiotherapeut kan je leren omgaan met:

gewichtsmachines
aërobe oefentoestellen
andere apparatuur, zoals:
schuimrollers
oefenballen
weerstandsbanden
Ze kunnen ook een hulpmiddel aanbevelen en je leren het op de juiste manier te gebruiken. Passieve PT-behandelingen die ontspanning bevorderen zijn massage, gewrichtsmobilisaties en elektrotherapie.

Ga naar een ergotherapeut voor hulp bij dagelijkse taken of werkactiviteiten. Je leert technieken en oefeningen om je bewegingen gemakkelijker te maken. Zij kunnen ook aanpassingen in huis en steunzolen aanbevelen.

Tip: Kijk eens naar fysiotherapie Amsterdam of manuele therapie Amsterdam.

Kan fysiotherapie artritis verergeren?
Fysiotherapie beoogt het functioneren te verbeteren en de symptomen van artritis te verminderen. De behandeling mag je klachten niet verergeren of pijn veroorzaken.

Je kunt sommige oefeningen echter wel een uitdaging vinden, vooral in het begin. Na of tijdens een fysiotherapie-sessie is het typisch om een matige hoeveelheid spierpijn of ongemak te ervaren.

Praat met je fysiotherapeut over je behandelreactie en pijntolerantie. Laat het hem weten als je verergerende symptomen hebt, ernstige pijn, of moeilijkheden tijdens en na een sessie.

Je fysiotherapeut kan de juiste wijzigingen aanbrengen in je behandelplan. Hij kan andere technieken gebruiken of de frequentie en intensiteit van je sessies verminderen.

Veiligheidstips voor bewegen met artritis
Bewegen heeft veel voordelen bij artritis, zolang je het maar veilig doet. Voordat je een oefenprogramma voor artritisTrusted Source begint, raadpleeg je arts of fysiotherapeut. Zij kunnen geschikte oefeningen aanbevelen en aanpassingen suggereren.

Zorg ervoor dat je stretcht. Doe voor elke sessie een warming-up en eindig met een cooldown. Rek alle belangrijke spiergroepen voordat je gaat sporten, vooral de gewrichten die gevoelig zijn voor pijn en stijfheid.

Doe het langzaam aan. Begin met korte trainingen, bouw geleidelijk op, en werk binnen je grenzen. Luister naar je lichaam, vooral als je een flare-up hebt, en neem zoveel pauzes als nodig is. Gun jezelf voldoende rustdagen tussen de trainingen.

Doe oefeningen met weinig impact. Deze activiteiten verminderen de stress of druk op de gewrichten. Ze omvatten zwemmen, watertherapie en tuinieren. Je kunt ook oefeningen opnemen om kracht, evenwicht en flexibiliteit te vergroten. Vermijd oefeningen die ernstige pijn veroorzaken of je symptomen verergeren, waaronder zwelling, pijn of stijfheid.