Leg me link
Image default
Eten en drinken

Hoe voeg je sjalotjes toe aan jouw dieet?

De milde smaak van sjalotjes maakt hun ideaal voor recepten waarbij een delicatere smaak nodig is. Een paar populaire manieren om ze te eten zijn:

–       het roosteren van de teentjes en ze serveren met een dipsaus

–       grillen met andere groentes, tofu of vlees

–       in kleine stukjes snijden en ze toevoegen aan een soep of quiche

–       blokjes van maken en ze (nog rauw) strooien over salades, bruschetta of pastagerechten

–       verspreiden over thuisgemaakte pizza

–       in sauzen of dressings zijn ze ook erg lekker

 

Een sjalot kopen kan op verschillende manieren maar ook erg gemakkelijk.. online!

Vervanging voor sjalotjes

Als je thuis geen sjalotjes hebt, is de beste vervanging een zoete ui met een beetje verse knoflook. Hou wel in gedachten dat deze twee verschillende smaken hebben.

Deze vervanging werkt het beste wanneer het recept vraagt om gekookte sjalotjes, want de ruwe versies smaken niet hetzelfde.

Aan de andere kant, als je sjalotjes vervangt met een hele ui, is het vaak aanbevolen om voor elke drie sjalotjes een ui te gebruiken. Opnieuw: sjalotjes hebben niet dezelfde ‘bite’ als normale uien.

Soms kan het verwarrend zijn om te weten hoeveel sjalot je in een recept moet gebruiken. Als een recept vraagt om 1 sjalot kan je ervan uitgaan dat dit betekent dat je alle teentjes in 1 sjalot gebruikt. Dus niet maar 1 teentje.

Samenvatting: Sjalotjes hebben een milde smaak die een geweldige aanvulling zijn bij een variëteit aan gerechten: soepen, salades, dressings. In veel recepten kunnen sjalotjes vervangen worden met zoete uien gemixt met knoflook

Samenvatting

Sjalotjes zijn hebben veel gezonde voedingswaarde die veel gezondheidsvoordelen biedt. Ze zijn rijk aan plantaardige stoffen met veel anti-oxidanten. Deze laatsten helpen ontstekingen te voorkomen. Daarnaast zijn deze stoffen goed voor o.a. een gezond hart, verbeteren van de bloedsuikerspiegel en een verlaagde kans op obesitas en ziektes als kanker en type 2 diabetes.

Om deze milde smaak te kunnen gebruiken in jouw dieet, gebruik ze gewoon in recepten die normale uien gebruiken als ingrediënt. Herinner jezelf wel dat een paar studies waaruit we de voordelen haalden, spraken over geconcentreerde sjalotjes-extract. Hierdoor is het moeilijk om te achterhalen hoeveel je ervan moet eten om de voordelen eruit te halen.