Leg me link
Image default
Bedrijven

Verschillende soorten schroeven

Je bent lekker aan het klussen en wil met een schroef iets vastmaken. Je kijkt in de gereedschapskist en je ziet allemaal verschillende schroeven liggen. Ze lijken op elkaar, maar zijn toch net iets anders. Welke schroef gebruik je wanneer? In dit artikel worden enkele soorten schroeven belicht.

 

Houtschroeven

De naam zegt het al. Houtschroeven gebruik je om houten delen met elkaar te verbinden. Deze schroeven hebben een zelfsnijdend schroefdraad en hebben een boorpunt die optimaal aangepast zijn aan hout. Binnen de houtschroeffamilie zijn er nog verschillen. Houtschroeven met platkop hebben een kop die gelijkligt met het houtoppervlak. Een houtschroef met bolkop gebruik je juist weer als je geen verzinking wil.

 

Plaatschroeven

Plaatschroeven gebruik je om dunne delen zoals beplating, metaal of kunststof platen universeel te bevestigen. Deze schroeven hebben een schroefdraad van metaal met boorpunt. Voorboren is dus niet noodzakelijk, maar kan afhankelijk van de hardheid van het materiaal wel aan te raden zijn.

 

Metaalschroeven

Metaalschroeven zijn niet alleen om metaal te bevestigen, al doet de naam dit wel vermoeden. Metaalschroeven verbinden alle soorten materiaal als je een bijbehorend tegenstuk met inwendig schroefdraad gebruikt, zoals een moer. Er moet echter wel voorgeboord worden.

 

Universeelschroeven

Universeelschroeven zijn juist weer niet voor alle materialen te gebruiken al doet het woord ‘universeel’ dit wel denken. Universeelschroeven met schacht gebruik je om houten delen zonder tussenruimte te bevestigen. Spaanplaatschroeven zonder schacht gebruik je om spaanplaat, MDF-plaat, kunststof of dunne metaal- en staalprofielen te bevestigen.

 

Snelbouwschroeven

Snelbouwschroeven worden gebruikt voor het bevestigen van gipsvezel- of Rigipsplaten. Ze zijn gemaakt van staal met een gefosfateerd oppervlak. Hierdoor zijn ze bestand tegen omstandigheden op vochtige bouwplaatsen en de inwerking van nattigheid uit pleistermassa. Ze gaan niet roesten dus. Er zijn afhankelijk van de draagconstructie verschillende schroeven; voor gipskartonplaten op metalen frames zijn er snelbouwschroeven met fijne schroefdraad, voor gipskartonplaten op houten draagconstructies heb je snelbouwschroeven met transportschroefdraad en voor versterkte gipsvezelplaten zijn er gipsplaatschroeven.

 

https://moerenbout.nl/

Gerelateerde artikelen

De balenpers reduceert je afval

Kinderen laten buitenspelen

ophangsysteem voor schilderijen