Leg me link
Image default
Energie

Wat is een groepenkast?

Iedereen heeft het in zijn of haar huis: een groepenkast. Maar wat is nou eigenlijk een groepenkast? Het is niet een verzameling van alle kasten in je huis, maar iets heel anders. De groepenkast kan je vinden in een kleine ruimte in jouw huis, ook wel meterkast genoemd. Dit is vaak een kleine, smalle en hoge kast. De groepenkast wordt ook wel verdeelinrichting of verdeelkast genoemd.  Hier wordt elektriciteit beveiligd en verdeeld over groepen (installatieautomaten). Jouw huis, maar ook elk ander gebouw of bedrijfspand met elektriciteit heeft de groepenkast nodig om de elektrische apparaten te voorzien van stroom.

De verschillende componenten

De groepenkast bestaat uit een aantal standaard componenten: aardlekschakelaar, din-rail, installatieautomaten (groepen) en de hoofdschakelaar. De hoofdschakelaar is een heel belangrijk onderdeel van een groepenkast. Met maar één handeling kan je de stroom uitschakelen van alle elektrische installaties die aangesloten zijn. De aanwezigheid van de hoofdschakelaar is verplicht. Het is ook nog mogelijk om de kast uit te breiden met andere componenten. Maar dat is niet noodzakelijk! Zo kan je bijvoorbeeld een kookgroep aansluiten. Dat is noodzakelijk wanneer je bijvoorbeeld kookt op inductie. Zonder deze kookgroep, ook wel fornuisgroep genoemd, kan je niet jouw kookplaat aansluiten.

Verschil groepenkast en stoppenkast

Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een groepenkast en stoppenkast? Dit zijn twee termen die vaak nog wel eens door elkaar worden gebruikt. In oude woningen zijn vaak stoppenkasten aanwezig, maar deze komen steeds minder voor. Wanneer je jouw stoppenkast laat vervangen, komt er een groepenkast voor in de plaats. Een stoppenkast bestaat uit ronde, vaak witte, stoppen. Terwijl de groepenkast uit verschillende automaten bestaat. In een groepenkast kan je met de hoofdschakelaar alle stroom uitschakelen, terwijl bij een stoppenkast dit per stop moet. Daarbij is een groepenkast ook veel veiliger doordat er minder kans op kortsluiting is. Neem dit in overweging bij het kopen van een nieuw huis!