Leg me link
Image default
Bedrijven

Wat is VCA

VCA is de afkorting voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Waar vroeger vooral de veiligheid belangrijk was, zijn nu ook de gezondheid en milieu meer in beeld gekomen. Oorspronkelijk is de VCA in het leven geroepen om de veiligheid op de werkplek te vergroten. Zo zijn zowel werkgevers als werknemers zich bewust van de gevaren om hun heen. Waarom is dat zo belangrijk?

Waarom is VCA nodig?

Niemand zit te wachten op ongelukken. Uiteraard niet omdat het persoonlijk ongemak oplevert, maar ook omdat het voor aansprakelijkheidstelling kan zorgen. Wanneer een medewerker een VCA-certificaat heeft, en ook de werkgever een certificering heeft, is voor iedereen duidelijk dat zowel het bedrijf als de medewerker aan de veiligheidseisen voldoet. De werknemer is op de hoogte van de veiligheidsregelgeving.

Op die manier kan een hoop bedrijfsongevallen voorkomen worden. Een bedrijfsongeval kan al snel in de papieren lopen; een grote financiële strop voor de werkgever. Of er komt ernstig lichamelijk letsel bij kijken, en de werknemer kan wellicht niet meer werken. Wie een VCA-diploma haalt, weet hoe te handelen.

Is VCA verplicht?

VCA is niet verplicht. Maar het wordt wel steeds meer de norm in de verschillende industrieën. Voor veel vakgebieden in de industrie of techniek moet tegenwoordig een VCA worden gehaald. Wie een VCA heeft, heeft dus ook een grotere kans om aangenomen te worden. Ook kan het zijn dat werkgevers voor nieuwe medewerkers het verplichtstellen om een VCA te behalen. De regelgeving die tijdens een cursus wordt behandeld, is rechtstreeks afkomstig uit de wet.

VCA-diploma halen

Een VCA-diploma is bedoeld voor leidinggevenden en werknemers. Voor werknemers is er het B-VCA diploma en voor leidinggevenden het VOL-VCA diploma. Voor intercedenten is er ook het VIL-VCU diploma. Je kunt deze diploma’s behalen bij gecertificeerde instellingen. Ook bedrijven zelf kunnen gecertificeerd worden. Daarvoor moeten ze voldoen aan de richtlijnen die worden voorgeschreven in de voorschriften.

Een diploma is een goede investering omdat steeds meer opdrachtgevers ernaar vragen. En datzelfde geldt voor het laten certificeren van het bedrijf zelf.

Veiligheidscultuur binnen bedrijven

De veiligheidscultuur binnen bedrijven is al heel lang een belangrijk punt op de agenda. Daarom werd ook de Veiligheidsladder bedacht. Die heet tegenwoordig de Safety Culture Ladder, om te benadrukken dat het om een cultuuromslag gaat. Op de Safety Culture Ladder zijn 5 treden. Bij de eerste 3 treden gaat het om het bewustzijn binnen het eigen bedrijf. Bij de laatste 2 treden is er ook aandacht voor het verbeteren van de veiligheid binnen de gehele sector.

Een hogere plaats op de veiligheidsladder betekent voor bedrijven een groter voordeel bij een gunning. Onder meer de Rijksoverheid, Rijkswaterstaat en ProRail werken met deze veiligheidsladder bij het gunnen van opdrachten.