Leg me link
Image default
Woningen

Huis kopen samen met vrienden en eigen geld

Koopt u een woning samen met vrienden of vriendinnen dan heeft u ook vaak eigen geld voor de hypotheek nodig. Wij kunnen u hier ook mee helpen dat u minder eigen geld nodig heeft.

Koopt u samen met uw vrienden een woning dan is het niet zo dat u drie keer zoveel kan lenen met drie dezelfde inkomens. Het moet een redelijk vast inkomen zijn. Stabiliteit van het salaris is met dit soort hypotheken nog belangrijker.

Kijk ook even op de homepagina van LexWonen wat wij allemaal doen.

Met vrienden een hypotheek en huis verkopen

Wilt u gezamenlijk een woning kopen voor een paar jaar dan is dat niet verstandig. U maakt kosten die te hoog zijn voor een paar jaar samen kopen.

Als u samen met vrienden een huis koopt dan moet u daar ook verplicht met z’n vieren in wonen en ingeschreven staan. Het kan niet zo zijn dat je met zijn vieren koopt en et 2 of 3 personen daar gaat wonen. Alle aanvragers dienen onder een dak te wonen.

Spreek vooraf duidelijk af wat u wilt en bespreek alle mogelijke scenario’s. Uiteraard kan u allemaal de woning weer verkopen en uw eigen weg weer gaan. De overwaarde of het verlies wordt gedeeld. Let nu goed op vanaf 2022. Omdat er minder bezichtigingen zijn worden de prijzen lager. Ga nooit samen met anderen een woning kopen voor een paar jaar. Het risico op verlies is nu aanzienlijk hoger.

Bespreek samen de mogelijke scenario’s die u tegen kan komen. Samen een hypotheek met vrienden dan kan er duurder gekocht worden. Gaat iemand de woning verlaten dan moet een ander de hypotheek dus overnemen als het past. Ook moet diegene die weg gaat een deel van de overwaarde krijgen. Ook een hypotheek met ZZP’er is mogelijk. Meestal moet de woning verkocht worden als iemand de woning verlaat.

Maximaal genieten als huis kopen met vrienden lukt

Wat is er nu mooier dan een groot huis te kopen samen met een stel vriendinnen of vrienden. Zijn er geen vrienden waarmee u zou willen kopen? Zoek het ook eens dichter bij huis. Overweeg eens https://lexwonen.nl/huis-kopen-broer-zus/ of een huis kopen met ouders.

Drie vriendinnen die samen een huis kochten in Amsterdam

Hier een voorbeeld van Ellen,  Ilse en Ilona die al jaren vriendinnen zijn vanaf 12 jaar. Omdat ze individueel geen huis kunnen kopen kwamen ze als vriendengroep bij mij thuis in Elst (U). In de regio Amsterdam is het helemaal lastig om te kopen.

Een leuke eengezinswoning in Amsterdam zuid was plotseling haalbaar omdat ze nu voor € 390.000 samen konden kopen. Omdat de huizen in die regio ver boven de marktwaarde worden verkocht hebben ze tevens € 47.000 aan eigen geld mee moeten nemen. Alle drie hadden ze een andere bijdrage gedaan i.v.m. de aankoop, dit hebben ze ook laten registreren bij de notaris.

De drie vriendinnen hebben deze kosten gezamenlijk verdeeld. Een ruime woning met een tuin was er nu mogelijk op een fietsafstand van hun werk. Een bruto maandlast van € 485,- per persoon kunnen ze makkelijk betalen.

Wekelijks krijg ik hier complete vriendengroepen die samen een woning willen kopen. Let op! Als een hypotheek voor een vriendengroep net niet gaat lukken door te kort aan hypotheek? Lees meer over optimaliseren van de hypotheekrente zodat je weet hoeveel hypotheek je kan krijgen.

Boerderij bouwen met 4 vrienden

Hoewel het lastig is om een kavel te bemachtigen is het wel een optie om te kijken of een boerderij bouwen met vrienden tot de mogelijkheden behoort.  Vaak komen kopers binnen als hypotheekleads alvorens ze klant worden. Boerderij kopen met 4 vrienden kan als het gezamenlijke inkomen meer dan € 140.000,- bedraagt. Overwaarde oude woningen heb ik hier niet in meegenomen.

Hoe andere leads ons zien

Lex van de Straat Wonen uit Rhenen helpt diverse doelgroepen aan een hypotheek, met name starters, familieleden die samen kopen en vrienden die gezamenlijk een huis willen kopen tot 4 personen.

Stuk voor stuk lastige situaties voor kopers omdat:

  • Veel eigen geld nodig is als je via bank zelf regelt.
  • Met familie kopen doen meeste banken niet.
  • Ook met meerdere vrienden een huis kopen doet bank niet.
  • Waar moet u beginnen in dit doolhof.

Wij zorgen er voor dat u samen met vrienden een huis kan kopen zodat  u alle hierboven genoemde situaties onder controle heeft.  Het gebeurd steeds vaker dat u moet overbieden op een woning, Lex Wonen helpt u. Velen zijn u voorgegaan en hebben ons beoordeeld. 

Notaris belangrijk indien met vieren koopt

Overweegt u om samen met uw vrienden een huis te kopen dan raden wij u aan om vooraf een notaris te bezoeken. Er moeten veel zaken geregeld worden en beschreven. Het is van belang dat iedere koper weet hoe de zaken in elkaar steken. Stel dat iemand komt te overlijden hoe gaat het dan met de woning? Het erfrecht gaat gelden en dat betekend dat erfgenamen geld moeten ontvangen.

Ongelijke inbreng eigen geld

Als u met vrienden een huis koopt dan heeft u meestal eigen geld nodig voor de kosten koper. Vaak brengt een ieder een ander bedrag in. Het ongelijk inbrengen van eigen geld moet beschreven worden bij de notaris. Ga altijd voordat u met vrienden gaat kopen naar een notaris voor advies. Achteraf kan je niets meer wijzigen. Weet gewoon wat de risico’s zijn.

Betaalbaarheid bij ziekte en overlijden

Met name als u samen met vrienden een huis koopt is het van belang dat bij ziekte, WW en overlijden alles goed geregeld is. Wilt u dit niet geregeld hebben dan regelen wij geen hypotheek. U hoeft het niet te regelen maar wij willen wel dat u vooraf de notaris bezocht heeft.