Leg me link
Image default
Bedrijven

Obsessief bezig zijn, de hele tijd

Sommige mensen hebben last van een dwang stoornis, dit houdt in dat ze alles wat vaker en heftiger willen doen. Ze willen dus bijvoorbeeld 4 keer checken of de deur echt op slot zit. Ze controleren tot wel 5 keer of het gas van het gasfornuis echt uit is. Ze maken de badkamerdeur 3 keer schoon. Dit zijn maar enkele voorbeelden die voor kunnen komen bij mensen met een stoornis. Een andere benaming voor deze dwangstoornis is obsessieve compulsieve stoornis. Voor mensen met deze stoornis is het heel “normaal” dat ze al deze doodgewone handelingen zo vaak uitvoeren. Ze kunnen niet meer zonder het zo vaak te doen. Ze bedenken allemaal regels voor zichzelf waar ze zich aan moeten houden.

Iedereen van ons heeft vaste routines of gewoontes die er in zijn gesleten. Daar zitten er vast wel een paar rare of aparte tussen. Sommige mensen willen bijvoorbeeld de voegen badkamer altijd wit hebben en hebben dus ook een speciale manier voor voegen schoonmaken. Anderen kunnen juist geen tentamen maken zonder hun speciale gelukspotlood of moeten per se die paar sokken aan hebben. Het verschil tussen deze mensen en de mensen met een dwangstoornis is dat mensen met een stoornis dit soort dingen elk moment op de dag moeten doen, dag in dag uit. Dit kan dus ook tot veel last zorgen voor hun en iedereen om hun heen.

Volgens schattingen heeft 1 tot 2 procent van de bevolking een dwangstoornis. Er is niet één dwangstoornis, er zijn er meerdere. Een bekende dwangstoornis waar vele wel van gehoord hebben is smetvrees. Mensen die dit hebben kunnen niet goed tegen viezigheid en doen er ook alles aan om geen viezigheid in hun huis of zelfs in hun buurt te hebben. Dit kan ook tot veel overlast leiden bij de mensen die veel met mensen met een dwangstoornis omgaan.

https://www.voegxpert.nl/