Leg me link
Image default
Bedrijven

Metaal polijsten

De spiegels van metaal

Bij het metaal polijsten of polijsten RVS verkrijgt met een zeer fraai uiterlijk of een hoge nauwkeurigheid.

Categorieën.

Het metaal polijsten kan worden ingedeeld in 2 hoofd categorieën. De eerste is het creëren van een fraai uiterlijk. De tweede is voor het verkrijgen van een technisch nauwkeurig oppervlak die een bepaalde functie moet vervullen. Een groot assortiment aan metalen zoals koper legeringen, aluminium soorten, titanium legeringen of staal voor gereedschappen kan worden bewerkt door metaal polijsten waarvan polijsten RVS een sub categorie is. De interne materiaal structuur (kristal structuur) is ook zeer bepalend hoe glad en nauwkeurig het uiteindelijk bewerkte product kan zijn.

Fraai uiterlijk.

Hierbij kun je denken aan objecten die in het zicht zijn of onderdelen die een meerwaarde krijgen door deze bewerking. De oppervlakte ruwheid kan gefabriceerd worden door de juiste keuze aan polijst middelen of polijst processen. Sommige processen zijn handmatig en andere zijn machinaal. Bij het product is het van belang te bekijken of de bewerkingssporen in een bepaalde richting mogen liggen. Is hier een eis aan dan heeft dat invloed op de bewerkingsmethode.

Technisch hoogwaardig.

Voor sommige toepassingen is het noodzakelijk om een zeer precies en maatvast gepolijst oppervlak op een metaal product te hebben. Bijvoorbeeld spiegels die gebuikt worden in optische meet instrumenten maar ook in de chemische proces industrie of bij levensmiddelen machines waarbij een inert oppervlak een eis is. Een ander voorbeeld waarbij een mooi glad gepolijst oppervlak nodig is vindt je bij de plastic matrijzen. De vloeibare kunststof wordt onder hoge druk in de matrijs gespoten en neemt hierbij exact de oppervlakte structuur van de matrijs aan. Wenst men een glad kunststof product dan moet het oppervlak van de matrijs gepolijst zijn.

Kosten besparing.

Bij grote oppervlakken of hoge series is het interessant om te investeren in fabricage gereedschappen om het proces te automatiseren. Hierdoor kan in veel gevallen een aanzienlijke kostenbesparing worden verkregen. Hierbij kan men denken aan automatische aanvoer van onderdelen of het in de machine plaatsen van de onderdelen door een robot. Wanneer dit rendabel is hangt in grote mate af van de aantallen en de vorm van het product.

Conclusie.

Bij het polijsten kan men een fraai en glad oppervlak fabriceren. Er zijn 2 categorieën. De eerste is een fraai uiterlijk, de tweede is voor technische toepassingen zoals in de proces of optische industrie. In alle gevallen is een vakman met vakkennis van polijsten een vereiste.

https://vangeenen.nl/