Leg me link
Image default
Huishoudelijk

Geschiedenis koffie

Koffie heeft al een hele lange geschiedenis. Rond de 10e eeuw werd de koffieplant in Ethiopië ontdekt. Een eeuw later werd de plant ook geteeld in Jemen en nog een eeuw later werd er ook koffie gedronken in Perzië, Egypte, Syrië en Turkije. Dit kwam doordat de Ethiopische stammen koffiezaden mee namen op hun reis naar Mekka. Het hele concept van koffie drinken verspreidde zo over de wereld doordat jaarlijks duizenden pelgrims naar Mekka gingen en dit zo verspreidden.

Vroeger werd koffie vooral in koffiehuizen gedronken. Terwijl het nu vooral thuis wordt gedronken. Mensen verzamelden in deze koffiehuizen en deelden hier verhalen met elkaar. Ook speelden ze spelletjes en werden er soms optredens gegeven. Steeds meer steden kregen een koffiehuis.

In de 17e eeuw werden er steeds meer koffiebonen uit Arabië naar Europa geïmporteerd. In 1663 opende het eerste koffiehuis in Amsterdam en een jaar later in Den Haag. Arabië verliest hierdoor de monopolie en het is Nederland die heel veel koffie gaan maken. De Nederlanders verzamelden zaden van de koffieplant, exporteerde deze naar Indonesië en zo ontstonden op de verschillende eilanden enorme koffieplantages. Iedereen kon van Nederland koffie kopen. Nederland had nu dus de monopolie op de koffie.

Alleen hier kwam een einde aan toen de burgemeester van Amsterdam in 1714 een koffieplant cadeau deed aan de koning van Frankrijk. Gabriel de Clieu nam een stekje van deze plant mee naar een Frans eiland in Zuid-Amerika. Ook hier ontstonden grote koffieplantages waardoor Nederland niet meer alleen was in met de enorme koffie producties.

Pas in de afgelopen eeuw is men thuis ook veel koffie gaan drinken. De koffie die wordt gemaakt met een nespresso machine is vergelijkbaar met de koffie die vroeger werd gemaakt. Ook werd koffie vroeger veel gebruikt tegen allerlei kwaaltjes. Dus een gedoseerde hoeveelheid koffie per dag is niet slecht voor je gezondheid.

http://www.koffiecupster.nl