Leg me link
Image default
Auto's en Motoren

Je motor verzekeren tegen de meest interessante premie

Voor het eerst een motor verzekeren brengt de nodige stress met zich mee. Het spreekt namelijk voor zich dat je nog niet precies weet waar je allemaal rekening mee moet houden. Dat is begrijpelijk. Het komt in de praktijk dan ook helemaal niet zelden voor dat mensen bij het verzekeren van hun motor enkele belangrijke fouten maken die ze eigenlijk hadden kunnen voorkomen. Zou jij ook graag een nieuwe motor willen laten verzekeren? Dan zal je onder meer rekening willen houden met de kostprijs die verbonden zal zijn aan de verzekering. Dat is echter niet alles. Bovendien zal je immers ook nog rekening moeten houden met bijvoorbeeld de exacte dekkingen die er deel van uitmaken. In ieder geval, wanneer je graag de interessantste motorverzekering tegen de laagste premie wil kunnen afsluiten moet je zeker even snel verder lezen!

Hoe wil je graag jouw motor verzekeren?

Wil je graag je motor verzekeren? Dan is één van de eerste zaken die je altijd moet doen bepalen op welke dekkingen je precies wil kunnen rekenen. Deze keuze zal namelijk bepalen of je uiteindelijk gebruik gaat maken van bijvoorbeeld een WA-verzekering of toch maar van een WA+ beperkt of WA+ volledige cascoverzekering. De meest voordelige optie om je motor te verzekeren is kiezen voor een WA-verzekering. Toch is het zo dat heel wat mensen hier niet voor te vinden zijn. Waarom? Omdat deze verzekering erom bekend staat enkel en alleen de schade in te dekken aan derden. De schade die jouw eigen motor oploopt in eender welke situatie is dus met andere woorden nooit gedekt.

Van zodra je een duurdere motor hebt aangekocht of je bijvoorbeeld heel wat kilometers op jaarbasis aflegt zal je meer dan waarschijnlijk willen kiezen voor het afsluiten van een wat meer uitgebreide motorverzekering. Je motor verzekeren kan dan gebeuren door middel van een WA+ beperkt cascoverzekering of een WA+ volledige cascoverzekering. Enkel en alleen bij deze laatste optie kan je ook rekenen op een dekking van schade die door jouzelf is veroorzaakt aan je eigen motor. Hiervoor betaal je dan ook wel helaas de hoogste verzekeringspremie.

Door welke zaken wordt de premie voor je motorverzekering bepaald?

De premie die je moet betalen voor je motor verzekeren is uiteraard afhankelijk van verschillende factoren. Voor heel wat potentiële verzekeringnemers geldt dat ze slechts met een aantal van deze zaken rekening houden. Daardoor bestaat het risico dat ze finaal veel te veel gaan betalen voor het verzekeren van hun motor. Ben jij ook van plan om een motorverzekering af te sluiten? Zou je daarbij graag met zekerheid willen kunnen genieten van de laagst mogelijke kosten? Dan is het zeker van belang om grondig rekening te houden met alle hieronder terug te vinden invloeden.

1.) Door het type motorverzekering waarvoor je kiest

De eerste factor die de premie voor je motor verzekeren zal beïnvloeden is natuurlijk het soort motorverzekering waarvoor je gaat kiezen. Het is zo dat er op dit vlak zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven dus drie verschillende mogelijkheden bestaan. We maken hierbij een onderscheid tussen de dekkingen die deel uitmaken van de volgende verzekeringen:

  1. De WA-verzekering;
  2. De WA+ beperkt cascoverzekering;
  3. De allrisk motorverzekering;

Wil je, je motor verzekeren tegen de laagst mogelijke premie die er op de markt is terug te vinden? Dan zal je altijd moeten kiezen voor het afsluiten van de WA-verzekering. Dan zal je er zoals eerder aangegeven echter ook wel het beperkte aanbod aan dekkingen bij moeten nemen. De meest optimale hoeveelheid aan dekkingen waar je op kan rekenen? Dat is de allriskverzekering. Dit is zoals je kan verwachten echter ook meteen de duurste mogelijkheid om je motor te verzekeren. Kies er daarom eerst voor om je motorverzekering vergelijken.

2.) Door het eigen risico dat al dan niet van toepassing is

Een uitermate belangrijke factor om bij je motor verzekeren aandacht aan te besteden heeft te maken met het zogenaamde eigen risico waarmee je wordt geconfronteerd. Dit eigen risico wordt door elke potentiële verzekeringnemer als ongelofelijk vervelend beschouwd. Toch moet het gezegd dat dit eigen risico eigenlijk vooral in het voordeel van de verzekeringnemer werkt. Waar veel mensen geen rekening mee houden is namelijk dat, hoe hoger het eigen risico is gelegen, des te lager de periodieke verzekeringspremie uitvalt welke moet worden betaald.

Standaard is het zo dat ervoor een motor verzekeren doorgaans wordt gekozen voor een vrij beperkt eigen risico. Dit voornamelijk om ervoor te zorgen dat potentiële verzekeringnemers niet worden afgeschrikt. Dat is natuurlijk zeer begrijpelijk, alleen geldt voor het merendeel van de verzekeringnemers dat vooral de periodieke premie zo laag mogelijk moet zijn gelegen. Geldt dat eveneens voor jou? Dan zal dat ervoor zorgen dat je wellicht graag het standaard eigen risico voor jouw toekomstige motorverzekering zal willen verlagen.

3.) Door het mogelijke schadeverleden waarover je beschikt

Een derde factor waarvan de invloed niet moet worden onderschat is terug te vinden in het schadeverleden van de potentiële verzekeringnemer. Heb je bijvoorbeeld al eerder een motorverzekering gehad? Of misschien een ander type van voertuigenverzekering, zoals een bestelautoverzekering? Was er daarbij sprake van een donker schadeverleden omdat je bijvoorbeeld verschillende verwijtbare schadegevallen op je naam hebt staan? Dan zal je kunnen vaststellen dat dit de hoogte van de premie van je motorverzekering meteen negatief zal beïnvloeden. Wanneer je voor je motor verzekeren wil kunnen rekenen op de laagst mogelijke kosten zal je dus absoluut zeker aandacht willen besteden aan het schadeverleden waarover je beschikt.

4.) Door de verzekeraar in kwestie

Last but not least is er natuurlijk nog de verzekeraar waarbij je de motorverzekering gaat afsluiten. Je motor verzekeren hoor je in de praktijk dan ook eigenlijk niet te doen zonder eerst even een vergelijking uit te voeren tussen verschillende verzekeraars. Bovendien is het ook nog eens zo dat je ook je eigen, vaste verzekeraar bij voorkeur niet over het hoofd zal willen zien. In het bijzonder wanneer je bij deze partij reeds verschillende verzekeringen hebt afgesloten zal je namelijk tot de conclusie komen dat hij je mogelijks nog een zeer interessante (extra) korting kan aanbieden op de standaard premie die voor je motor verzekeren zou worden aangerekend.