Leg me link
Image default
Auto's en Motoren

Verschillende soorten motorhelmen

Een integraalhelm is het meest voorkomende type motorhelm en vaak ook een van de veiligste. Het beschermt het hele hoofd en gezicht met een getint vizier dat omhoog kan worden geklapt wanneer het niet in gebruik is. Open helmen hebben geen beschermend schild over je mond en ogen, in tegenstelling tot integraalhelmen. Je hebt nog steeds bescherming voor je hoofd, maar je loopt het risico dat er puin in je gezicht vliegt. Daarom dragen rijders die een open helm dragen een zonnebril of veiligheidsbril. Opklapbare helmen zijn vergelijkbaar met integraalhelmen, maar je kunt desgewenst het voorste gedeelte van de helm omhoog brengen. Het idee hierachter is dat je meer ventilatie of gemak krijgt bij het eten of praten met anderen.

De pasvorm en het comfort van een motorhelm

Je kunt een motorhelm kopen als je eenmaal weet wat de maat van je hoofd is. Zorg ervoor dat hij goed op je hoofd zit met de voorkant van de helm ongeveer 2,5 cm boven je wenkbrauwen. Je wilt ervoor zorgen dat wanneer je omhoog of omlaag kijkt en je oogleden het vizier of een ander deel van de binnenkant van je ooglid niet raken wanneer je een helm opzet. Je wilt er ook zeker van zijn dat er geen opening is tussen je wangen en de vulling aan de binnenkant. Andere helmen worden geleverd met aparte oorkleppen die kunnen worden verplaatst.

Belangrijke functies van een helm

Ventilatie is een kritische factor in motorhelmen van hoge kwaliteit. De ventilatieopeningen moeten gemakkelijk kunnen worden geopend en gesloten, zodat lucht kan stromen wanneer je dat wilt en de wind blokkeert wanneer je dat niet wilt. Ruisonderdrukking is een functie waar niet veel over wordt gesproken, maar die toch het overwegen waard is. Rijden op een luide motorfiets kan na verloop van tijd zijn tol eisen van je oren. Daarom is het belangrijk om naar modellen te zoeken die een manier bevatten om het geluidsniveau te verlagen. Bescherming tegen het zonlicht is cruciaal tijdens langere ritten en op bepaalde momenten van de dag, zoals zonsopgang en zonsondergang. De meeste helmen hebben om deze reden standaard ingebouwde vizieren, maar soms is dat niet genoeg. Zoek een model met een verwijderbaar vizier dat kan helpen schadelijke UV-stralen uit je ogen te houden tijdens het rijden. Sommige modellen hebben zelfs getinte vizieren. Het doel hiervan is dat ze precies over een bestaande bril passen zonder het zicht verder te vertroebelen dan nodig is.