Leg me link
Image default
Mode en Kleding

Vegan leren handtassen

Synthetisch leer wordt gemaakt met andere chemicaliën en een totaal ander industrieel proces dan echt leer. Het aan elkaar lijmen van een plastic coating op een stoffen drager is de meest gebruikelijke manier om kunstleer te maken; de soorten plastic die in deze coatings gebruikt worden variëren en dit bepaalt of het al dan niet milieuvriendelijk is.

Hoewel PVC veel minder gebruikt wordt dan in de jaren ’60 en ’70, komt het nog steeds voor in de samenstelling van sommige soorten veganistisch leer. Bij PVC komen dioxines vrij, die potentieel gevaarlijk zijn in afgesloten ruimten en vooral gevaarlijk bij verbranding. Het gebruikt ook weekmakers zoals ftalaten om het soepel te maken. Afhankelijk van het soort ftalaat dat gebruikt wordt, zijn ze uiterst giftig. Het is door Greenpeace beschreven als “de meest milieuvervuilende soort plastic”.

Het modernere en iets minder schadelijke plastic is PU, dat voortdurend technisch ontwikkeld wordt om zijn gebreken te verminderen, zoals de gevaarlijke giftige stoffen die het afgeeft bij de fabricage en de op olie gebaseerde polymeren waarmee het gemaakt wordt, die gebruik maken van fossiele brandstoffen.

HOE RUIKT VEGANISTISCH LEER?
Vegan/faux leer dat met PVC of PU gemaakt is, heeft vaak een heel vreemde geur van de chemicaliën. Het wordt vaak beschreven als een ‘visachtige’ geur en is vaak erg moeilijk weg te krijgen, vooral als je probeert het materiaal niet te verpesten. PVC kan ook gevaarlijke giftige stoffen uitwasemen die deze nare geur afgeven.

Ben je op zoek naar een mooie vegan leren handtas, kijk dan eens naar het merk Hvisk.