Leg me link
Image default
Woning en Tuin

Welke platen voor jouw interieur?

Tegenwoordig is het mogelijk om plaatmateriaal op maat te bestellen. Dit is natuurlijk handig voor iedereen die graag iets nieuws wil maken voor in het interieur. Gelukkig zijn er ook nog eens diverse soorten materialen waar jij uit kan kiezen. Wil jij meer weten over de verschillende soorten plaatmaterialen? Lees dan hieronder verder om erachter te komen wat jij moet kopen voor jouw interieur! 

 

Gemelamineerd plaatmateriaal

 

Een populaire soort plaatmateriaal wordt melamine genoemd. Er wordt een laag melaminehars op de gemelamineerd spaanplaat geplakt. Gemelamineerd spaanplaat staat bekend om het feit dat het materiaal onder andere heel goed tegen vocht kan, krasvast is en ook nog eens hygiënisch is. Veel mensen houden van het materiaal, omdat het materiaal niet zo snel splintert. Platen van dit materiaal kunnen goed gebruikt worden om bijvoorbeeld een boekenkast of opbergsysteem te bouwen. Daarnaast kunnen muren of plafonds in het huis afgewerkt worden met het gemelamineerd plaatmateriaal.

 

Multiplex plaatmateriaal

 

De tweede soort plaatmateriaal in deze lijst is het multiplex plaatmateriaal. Het materiaal kan in ieder geval uit allerlei soorten hout worden gemaakt. Het materiaal multiplex wordt gemaakt door het kruiselings lijmen van meerdere dunne laagjes op elkaar. Dit zorgt ervoor dat multiplex erg stabiel is. Multiplex plaatmateriaal kan voor allerlei soorten projecten in het interieur gebruikt worden. Zo kan het gebruikt worden om werkbladen te maken of om meubels te bouwen. Mensen gebruiken het voor zowel constructieve als decoratieve doeleinden. Dit betekent dat het vast wel geschikt is voor in jouw eigen interieur. 

 

Samengesteld plaatmateriaal

 

Ben je op zoek naar platen die gemaakt zijn van allerlei soorten materialen bij elkaar? Dan is het samengestelde plaatmateriaal op maat echt de beste optie voor jou. Voor het samengesteld materiaal wordt hard plastic laminaat gebruikt aan de buitenkant. Dat wordt weer verlijmd aan een kern van bijvoorbeeld multiplex. Er zijn veel opties mogelijk. Het samengestelde plaatmateriaal kan uitstekend werken voor schuifdeuren. Daarnaast is het zeer geschikt voor tafelbladen. Natuurlijk kan je het materiaal ook gebruiken voor meubels zoals kasten. 

 

Massief plaatmateriaal

 

Het massief plaatmateriaal mag uiteraard niet ontbreken in deze lijst. Dit materiaal staat bekend om de duurzaamheid en dat is voor veel mensen belangrijk. Daarnaast zegt men dat het een hoge stijfheid heeft en een prima schroefvastheid. Je kan in principe alle kanten op met dit materiaal. Sommige mensen vinden het mooi om de massieve platen te gebruiken als traptreden. Daarnaast ziet het er erg tof uit wanneer je dit materiaal gebruikt voor de vensterbanken bij het raam. Verder is het uiteraard mogelijk om verschillende kasten te maken van dit materiaal. Om een keuze te maken voor het juiste plaatmateriaal is het belangrijk om te kijken naar wat je precies wil gaan maken.