Leg me link
Image default
Onderwijs

Maak een cultureel zelfportret tijdens een workshop

Het culturele zelfportret

Ga er maar eens aanstaan: het maken van een cultureel zelfportret. Toch is dat wat alle jongeren in het middelbaar onderwijs moeten doen in het kader van Culturele en Kunstzinnige vorming. Het is een manier om in één klap inzichtelijk te maken welke plek kunst en cultuur op een bepaald moment innemen in het leven van leerlingen. Regelmatig combineren wij de workshops die wij aanbieden met het maken van een cultureel zelfportret in het kader van CKV.

Klaar voor de start

Ook als leerlingen pas net beginnen met CKV, zijn ze natuurlijk al eerder in aanraking gekomen met kunst en cultuur. Kortom: de inhoud van het vak is voor niemand helemaal nieuw. Iedereen heeft wel eens een film gezien, naar muziek geluisterd, een bezoek aan een theater gebracht of aan een museum. Een cultureel zelfportret is dan ook een leuke manier om het vak af te trappen: welke ervaring hebben jongeren al met kunst en cultuur en welke plek neemt het in hun leven in?

Monitor de ontwikkeling

Naarmate het vak vordert, kun je het cultureel zelfportret gebruiken om leerlingen te laten verbeelden hoe hun relatie met kunst en cultuur verandert. Welke leuke (of minder leuke) ervaringen zijn de leerlingen in het bijzonder bijgebleven? Hebben ze misschien iets heel verrassends geleerd? Natuurlijk is het ook een mooie manier om het vak af te sluiten en leerlingen aan het denken te zetten over de vraag: met welke culturele en kunstzinnige bagage laat jij de middelbare school straks achter je?

Alle vormen en maten

In principe zou je een cultureel zelfportret inhoudelijk prima kunnen vatten in een aantal vragen waar kinderen schriftelijk antwoord op geven. Maar het past natuurlijk veel beter binnen het vak om leerlingen op een kunstzinnige manier te laten verbeelden waar ze staan! Bovendien is dat ook nog eens veel leuker.

De mogelijkheden van workshops

Etsen, animatie, handlettering, rappen: dit zijn maar een paar voorbeelden van de workshops die wij in het verleden aangepast hebben om te voldoen aan de vereisten voor een cultureel zelfportret in het kader van CKV. Maar ons aanbod van workshops is veel breder dan dat. Wat je dus ook zoekt, er is voor ieder wat wils.

https://www.kleinkunstig.nl