Leg me link
Image default
Onderwijs

Rappen in de bovenbouw

De uitdaging van de bovenbouw

Het kan soms best lastig zijn om geschikte kunstzinnige projecten te bedenken voor bovenbouwers. Kinderen in de bovenbouw zijn immers absoluut niet klein meer, maar zeker ook nog niet ‘groot’. Een leuke uitdaging voor docenten dus! Om schoolprojecten te organiseren die inslaan als één grote bom van positiviteit en die door de kinderen met veel enthousiasme onthaald worden, moet je je goed inleven in de leefwereld van de kinderen die in de bovenbouw zitten. Wij nemen je mee!

De leefwereld van bovenbouwers

Kinderen die in de bovenbouw zitten, vinden het vrijwel zonder uitzondering ontzettend leuk om bezig te zijn met alles wat te maken heeft met digitale media en technische snufjes. Schoolprojecten die in deze categorieën vallen zijn bijvoorbeeld virtual reality, vloggen en sound design. Wil je leerlingen enthousiast maken voor toneelspelen, denk dan ook eens buiten de gebaande paden. Wij geven bijvoorbeeld een workshop soapacteren. En ook de lipdub is nog steeds helemaal ‘in’ en super geschikt om het middelpunt te zijn van een cultureel project op school. Eén van onze persoonlijke favorieten is de rapworkshop.

De wereld van de rapmuziek

Rapmuziek is ontzettend populair onder kinderen. Daarom zullen ze het zeker leuk vinden om meer te leren over de oorsprong van deze muzieksoort. De workshopdocent neemt ze om te beginnen dan ook mee in de wereld achter de rap en de hiphop: waar komt deze muziekstijl eigenlijk vandaag? Vervolgens leren de kinderen hoe ze die wereld een stuk dichter bij huis halen: ze krijgen namelijk alle handvatten om hun eigen rapnummer te maken én op te voeren! Natuurlijk wordt een echte rapworkshop gegeven door een echte rapper. Dit maakt het voor de kinderen meteen vanaf het begin extra interessant.

Allemaal echte rappers

Een eigen rap schrijven en die vervolgens ergens diep weggeschoven in een ladekast laten verstoffen, is natuurlijk hartstikke zonde. Daarom sluiten we een rapworkshop altijd af met een voorstelling voor ouders, broertjes, zusjes, oma’s en opa’s. In die voorstelling kunnen alle rappers in spe laten zien wat ze geschreven hebben en welke skills ze geleerd hebben om te performen als een echte rapper.

https://www.grotebroer.nl