Leg me link
Image default
Onderwijs

Buitenlandse stage: alles wat je moet weten

Wil je graag een stage lopen in het buitenland? Dan ben je niet de enige! Steeds meer studenten kiezen ervoor om hun stage buiten Nederland te doen. Dit biedt veel voordelen: je leert een andere taal, maakt kennis met een andere cultuur én je breidt je netwerk uit. Maar wat moet je allemaal regelen voordat je gaat? En hoe kom je het land in? Je leest het hier!

Stage organisatie

Voordat je aan je buitenlandse stage begint, zijn er een paar dingen die je moet regelen. Allereerst is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de stageorganisatie voldoet aan alle wettelijke normen voor buitenlandse stages. Zorg ervoor dat ze een officieel contract kunnen overleggen en bewijs dat ze een werkvergunning hebben aangevraagd in het land waar je wilt werken .

Zorg er bovendien voor dat je voor vertrek over geldige reisdocumenten beschikt. Dit omvat een paspoort met voldoende geldigheid en eventueel een visum of verblijfsvergunning (afhankelijk van het land). Deze vraag je meestal aan bij de ambassade of het consulaat van het betreffende land. In sommige gevallen moet u ook een medische keuring ondergaan of vaccinaties tegen bepaalde ziekten krijgen. Momenteel is voor een stage Bali bijvoorbeeld nog steeds een corona vaccinatie verplicht.

Verzekering

Het is ook belangrijk om zorg ervoor dat je voldoende verzekerd bent. Dit is vaak een vereiste voor je stageorganisatie of het land in kwestie, maar het kan ook belangrijk zijn om financiële steun te verzekeren in geval van ziekte of ongevallen.

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je voor vertrek een contract opstelt met je toekomstige werkgever over de stagevoorwaarden. Het moet ten minste de volgende informatie bevatten: doel van de stage, duur, salaris (indien van toepassing) en werktijden. Tot slot is het belangrijk om na te gaan of je aanvullende documenten nodig hebt, zoals een internationaal rijbewijs indien nodig en/of specifieke documenten voor visumaanvragen.

Wil je meer weten? Ga dan naar de website van Paradise Students!