Leg me link
Image default
Sport

Alles wat je moet weten over een tennisarm blessure

Een tennisarm is een aandoening die de pezen, spieren en andere zachte weefsels in de onderarm en de elleboog aantast. Het is een veel voorkomende blessure bij sporters die deelnemen aan sporten met repeterende bewegingen van de armen, zoals tennis of golf. De aandoening staat ook bekend als epicondylitis lateralis, omdat het gaat om een ontsteking van de pezen aan de buitenkant van het ellebooggewricht.

Hoe herken je een tennisarm?

Wanneer iemand aan een tenniselleboog lijdt, ervaart hij pijn bij alledaagse activiteiten, zoals het vastpakken van voorwerpen of het tillen van voorwerpen. Dit kan de levenskwaliteit aanzienlijk verminderen en de bewegingsvrijheid beperken. Andere symptomen zijn zwelling rond de buitenkant van het ellebooggewricht, gevoeligheid bij aanraking en het horen van een krakend geluid wanneer u uw arm beweegt.

De oorzaak van dit letsel is meestal te wijten aan overbelasting van bepaalde spieren en pezen in de onderarm en elleboog tijdens lichamelijke activiteit. Herhaalde bewegingen kunnen leiden tot kleine scheurtjes in deze weefsels, die ontstekingen en pijn kunnen veroorzaken. Risicofactoren voor het ontwikkelen van een tenniselleboog zijn leeftijd (ouder dan 40 jaar), geslacht (komt vaker voor bij mannen), overgewicht, slechte techniek bij activiteiten en zwakke polsspieren of gebrek aan flexibiliteit in de polsen of ellebogen.

Hoe wordt een diagnose gesteld?

De diagnose van een tennisarm begint meestal met een arts die vragen stelt over uw medische voorgeschiedenis en een lichamelijk onderzoek uitvoert om te controleren op gevoeligheid rond de buitenkant van uw ellebooggewricht. Indien nodig kunnen ook beeldvormende scans zoals röntgenfoto’s of MRI’s worden gebruikt om de diagnose te bevestigen. De behandelingsmogelijkheden variëren afhankelijk van de ernst van uw aandoening, maar omvatten vaak rust, vrij verkrijgbare geneesmiddelen zoals ibuprofen of aspirine om zwelling en pijn te verminderen, fysiotherapeutische oefeningen om de flexibiliteit en kracht in uw armen te verbeteren, steroïde-injecties in de buurt van uw geblesseerde weefsel, het dragen van een armbrace ter ondersteuning terwijl u herstelt, of in sommige gevallen zelfs een operatie.